Met het e-MJV geeft Nederland invulling aan een groot aantal internationale verplichtingen op het gebied van (industriële) emissies. De gegevens uit het e-MJV worden, na goedkeuring door de beoordelende instantie, in diverse rapportages gebruikt. Via onderstaande snelkoppelingen vindt u daarover meer informatie:
- Rapportage grote vuurhaarden (Large Combustion Plants) aan de EU (Europese unie), als onderdeel van de rapportage in het kader van het EU Registry on Industrial Sites (administratieve levering) en als onderdeel van de EPRTR-LCP-rapportage ), vallend onder de Richtlijn Industriële Emissies (RIE) en de E-PRTR-verordening
- Rapportage emissieplafonds (NEC) aan de EU en VN
- INSPIRE rapportage aan de EU
- Rapportage Broeikasgassen in het kader van het Bewakingsmechanisme Broeikasgassen van de Europese Unie en Het Klimaatverdrag van de Verenigde Naties (UNFCCC))
- Aarhus-conventie
- Het Integraal PRTR-verslag ten behoeve van de E-PRTR-rapportage aan de EU
- Rapportage grote puntbronnen in het kader van de rapportage grootschalige luchtverontreiniging (Convention on Long-range Transboundary Air Pollution)(CLRTAP) aan de VN
- KRW-emissierapportage (Kaderrichtlijn Water) aan de EU
- Afvalstatistieken aan de EU
- OSPAR-rapportage voor de Olie- en gaswinning
Specifieke informatie per rapportage
Het e-MJV vraagt meer informatie dan alleen voor de E-PRTR-verplichting is vereist.
- Zo is het in het kader van de rapportage grote vuurhaarden (installaties met een vermogen van 50 MWth of hoger) verplicht op installatieniveau te rapporteren, inclusief het brandstofverbruik en het thermisch vermogen van de installatie.
- De rapportage van de broeikasgassen in het kader van het Klimaatverdrag van de Verenigde Naties (UNFCCC) vereist per bedrijf het onderscheid tussen de proces- en verbrandingsemissies, zodoende dienen de bedrijven deze in het e-MJV apart op te geven.
- De rapportage van 'grote puntbronnen' (Large Point Sources) aan de UN-ECE vraagt om schoorsteenhoogtes.
- Om tenslotte aan de Europese richtlijn voor luchtkwaliteit en Natura2000 te voldoen gebruikt RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) de emissies, de precieze locatie en de effectieve schoorsteenhoogte om de bijdrage aan de luchtkwaliteit en depositie van stikstof naar de bodem te berekenen. Zie hiervoor bijvoorbeeld de rekentools van Aerius.
In de meeste gevallen levert RIVM, in opdracht van en na goedkeuring door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, deze gegevens aan bijvoorbeeld de Europese Commissie of het klimaatbureau van de Verenigde Naties. Daarbij hanteert RIVM de Handreiking openbaarheid van milieu-informatie en emissiegegevens.
Voor vragen over bovenstaande tekst kunt u een bericht sturen naar: emissieregistratie@rivm.nl